Αναπνοή

 

Η αναπνοή είναι πηγή ζωής για τον οργανισμό. Είναι η διαδικασία με την οποία τα κύτταρα του οργανισμού τροφοδοτούνται με το απαραίτητο οξυγόνο για να διατηρηθούν στη ζωή. Επιπλέον η αναπνοή απομακρύνει από τον οργανισμό το δηλητηριώδες διοξείδιο του άνθρακα.

Χωρίς την αναπνοή δεν μπορούμε να ζήσουμε, όμως λίγη σημασία δίνουμε καθημερινά στη σωστή αναπνοή. Η αναπνοή επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό και φθάνει ακόμα και στο μικρότερο κύτταρο του σώματος. Τα κύτταρα με την πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας οξυγόνου αναζωογονούνται και διατηρούνται υγιή.

Η οξυγόνωση των κυττάρων είναι σημαντική για όλο τον οργανισμό, η σημασία της είναι όμως ακόμα μεγαλύτερη για τα κύτταρα του εγκεφάλου, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην έλλειψη οξυγόνου και νεκρώνονται αν δεν τροφοδοτηθούν με οξυγόνο για 3 λεπτά.

Για τη μέγιστη λοιπόν σωματική και πνευματική απόδοση πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα κύτταρα του οργανισμού οξυγονώνονται ικανοποιητικά και τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού απομακρύνονται.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η μολυσμένη ατμόσφαιρα, το άγχος , η πίεση των καθημερινών υποχρεώσεων, αλλά και ή πολύωρη καθιστή στάση σώματος , έχουν αλλοιώσει σημαντικά τον τρόπο που αναπνέουμε. Οι γρήγορες κοφτές και μικρές αναπνοές οδηγούν σε ατροφία τα κύτταρα και μειώνουν την ικανότητα μας για απόδοση και αυτοσυγκέντρωση.

Αντίθετα ή σωστή αναπνοή μας απελευθερώνει από την υπερένταση ,την πίεση, το άγχος και τη νευρικότητα.

Η αναπνοή είναι μία λειτουργία του οργανισμού που γίνεται αυτόματα (χωρίς την θέλησή μας), για παράδειγμα αναπνέουμε και όταν κοιμόμαστε, μπορούμε όμως να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτή και να την ελέγξουμε. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εξασκηθούμε σε σωστές τεχνικές αναπνοής και να δώσουμε μια ανάσα ζωής στα κύτταρά μας.

Η σωστή αναπνοή μπορεί να ενισχυθεί με τη σωστή αναπνευστική γυμναστική και με την προπόνηση αντοχής. Και οι δύο μέθοδοι είναι χρήσιμες , ένας συνδυασμός όμως των δύο είναι που έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Για καλύτερη ακόμα απόδοση εκτελέστε τις ασκήσεις αυτές στην ύπαιθρο και σε καθαρό περιβάλλον.

Μία βόλτα στο βουνό, ή αναπνευστική γυμναστική δίπλα στη θάλασσα, μπορεί να έχει πραγματικά αναζωογονητικά αποτελέσματα για τον οργανισμό, τόσο για τις σωματικές όσο και για τις νοητικές λειτουργίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.